magyar
  polski
  deutsch

 Košice
 Prešov
 Miskolc
 Užhorod
 Rzeszów
 

 
ZAREGISTRUJ SA! 21. Sep 2017,  meniny má
Máme v chladničke ožiarené potraviny?
@ Rozhovory a reportáže      Mar 23 2007 - 09:16 GMT

Dr. Gabriela Sabolová, PhD

Radiačné ošetrenie potravín uzrelo svetlo sveta v Spojených štátoch amerických ešte v polovici minulého storočia, keď po ukončení druhej svetovej vojny hľadal prezident Eisenhower nové cesty mierového využitia atómovej energie. Vojenské kruhy v snahe udržať si svoje finančné záujmy ukryté v jadrovej energetike, navrhli používať rádioaktívne izotopy kobaltu a cézia na predlžovanie trvanlivosti potravín.

“Vo všeobecnosti možno povedať že ošetrovanie potravín pomocou ionizujúceho žiarenia je jednou z alternatívnych metód ich spracovania a konzervovania. Potravina sa po takomto ošetrení nestáva rádioaktívnou. Obilniny sú úmyselne vystavované radiačnému žiareniu, aby sa zamedzilo ich predčasnému klíčeniu, zatiaľ čo v mäse sa ožarovaním ničia škodlivé baktérie. V prípade ovocia a zeleniny sa radiačné ošetrenie používa na likvidáciu prípadných škodcov a na predĺženie ich trvanlivosti“ - povedala Dr. Gabriela Sabolová, PhD., vedúca špecializovaného a senzorického laboratória na Inštitúte vzdelávania veterinárnych lekárov v Košiciach.

Ožarovanie potravín v súčasnosti povoľuje legislatíva 40 štátov sveta. V Belgicku, Holandsku, Maďarsku a Rusku sa ožarujú zemiaky, cesnak, cibuľa a obilie. Väčšina zmrazených morských produktov v štátoch Beneluxu je ošetrených radiáciou. Spomedzi európskych krajín je ožarovanie hydinového mäsa povolené iba vo Francúzsku.

Na Slovensku sa podľa platnej legislatívy môžu ionizujúcim žiarením ošetrovať iba sušené aromatické byliny, korenie a zeleninové dochucovadlá. Toto obmedzenie sa vzťahuje aj na dovoz potravín a potravinových prísad na Slovensko. V súčasnosti sa v USA okrem korenín radiačne ošetruje aj mäso(najmä mleté), vajcia, ovocie, predovšetkým sušené, zelenina, obilie (najmä ovsené vločky), ale aj káva, kakao, pivo a konzervované potraviny ako aj kondenzované mlieko. Ionizujúce žiarenie dokáže urýchliť aj zrenie koňaku, čo umožňuje výrobcom alkoholických nápojov uviesť na trh “dvadsaťročný koňak” už po desiatich rokoch zrenia. Podľa odhadov Amerického úradu pre potraviny a liečivá je v súčasnosti až 40 percent potravín v americkej obchodnej sieti ošetrených ionizujúcim žiarením.

“Ionizujúce žiarenia by mali byť označené minimálne upozornením “Ošetrené ionizujúcim žiarením”. Pretože doposiaľ nebola vyvinutá žiadna metóda, ktorá by potvrdila, že potravina bola ožiarená, mnohí výrobcovia túto skutočnosť spotrebiteľovi zamlčia. Obávajú sa totiž negatívnej reakcie konzumentov a znevýhodnenia svojej produkcie na potravinovom trhu. Konzumenti, ktorých viera v zdravotnú neškodnosť potravinárskej produkcie bola postupne otrasená škandálmi s dioxínmi, chorobou šialených kráv či protirečivými informáciami o genetických manipuláciách, totiž ožiareným potravinám nedôverujú. Prevažná väčšina zákazníkov európskych hyper či supermarketov sa im vyhýba. Štúdie hovoria až o 90 percentách”- informovala odborníčka na výživu.

Napriek tomu, že zodpovedné autority v USA tvrdia, že ošetrovanie potravín ionizujúcim žiarením je úplne bezpečné, Európania viac premýšľajú a váhajú s ďalším rozširovaním sortimentu ožiarených potravín na svojom trhu. Berú totiž do úvahy aj štúdie, ktoré zistili, že v ožiarených potravinách je nižší obsah vitamínov v porovnaní s neožiarenými. Ešte znepokojujúcejšie sú výsledky výskumov, podľa ktorých je v ožiarenom bravčovom mäse mnohonásobne vyšší obsah reaktívnych voľných radikálov a peroxidov, ktoré sú mutagénne a karcinogénne a ako také môžu byť iniciátormi nádorových ochorení.

Odporcovia ožarovaných potravín sa opierajú o štúdie realizované v rôznych častiach sveta. V deväťdesiatych rokoch minulého storočia sa napríklad čerstvo ožiarená pšenica testovala v Indickom národnom inštitúte pre výživu v Hyderabade. Dlhodobo ju podávali pokusným zvieratám - myšiam, potkanom, opiciam a krátkodobo aj malej skupine detí. Výsledky tohto experimentu odborníkov značne znepokojili. U väčšiny pokusných zvierat nastali mutagénne deformácie. V krvi a kostnej dreni detí boli pozorované závažné chromozomálne zmeny, ktoré sa však upravili po vylúčení ožiarenej pšenice zo stravy. Namieste je otázka, či sa ožiarené potraviny môžu dostať aj do našej obchodnej siete. Odpoveď však nie je jednoznačná. Pri výrobe potravín na Slovensku je povolené aplikovať ionizujúce žiarenie iba na byliny a koreniny, prípadne zeleninové dochucovadlá, pričom táto skutočnosť musí byť uvedená v označení výrobku .

"Čo sa týka dovezených potravín na Slovensko, kontrolné orgány v zhode s platnou legislatívou nepovolia dovoz potravín ošetrených ionizujúcim žiarením, ktoré by to mali na svojom obale uvedené. Výnimkou sú len spomínané aromatické bylinky, korenie a zeleninové dochucovadlá. Ak sa však na Slovensko dovezú ožiarené potraviny a výrobcovia túto skutočnosť neuvedú v ich označení, nedá sa radiačné ošetrenie týchto potravín zistiť ani dokázať” - zdôraznila pani doktorka.

Pre spotrebiteľov, ktorí sa chcú vyhnúť konzumácii ožiarených potravín, alebo ich výskyt vo svojom jedálnom lístku aspoň minimalizovať, existuje zatiaľ iba jedna rada: KUPUJTE POTRAVINY VYROBENÉ NA SLOVENSKU!

-pok-   |   tlačiareň
 
pošli na vybrali.sme.sk pošli do vybrali.sme.sk

Zdielať tento článok na Facebooku

 
(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovate¾ www.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: marek@box.sk tel. 0905 942 606