magyar
  polski
  deutsch

 Košice
 Prešov
 Miskolc
 Užhorod
 Rzeszów
 

 
ZAREGISTRUJ SA! 28. May 2017,  meniny má
Geneticky modifikované potraviny si nezískali srdcia Európanov.
@ Rozhovory a reportáže      May 17 2007 - 10:54 GMT

Ešte v šestdesiatych - sedemdesiatych rokoch minulého storočia prevažná väčšina Európanov úplne dôverovala potravinám, ktoré boli dostupné v obchodnej sieti. Spoliehali sa pritom na kontrolu zdravotnej neškodnosti potravín zo strany štátnych kontrolných orgánov. Prvý závažný škandál, ktorý otriasol dôverou konzumentov v bezpečnosť potravín, sa týkal nadlimitného obsahu toxických polychlórovaných bifenylov (PCB) v mnohých druhoch potravín. O niečo neskôr vyvolali vlnu paniky správy o výskyte karcinogénnych dioxínov v mlieku, mäse, cukrovinkách. V deväťdesiatych rokoch 20. storočia zachvátil svet strach z choroby šialených kráv, ktorá sa za určitých okolností môže prostredníctvom potravín prenášať aj na človeka.

Biopotraviny nie sú novinkou

“Ani najnovší výdobytok biotechnológií - geneticky modifikované potraviny si nezískali srdcia Európanov. Hoci na druhej strane Atlantiku už potraviny s označením “GMO” viac-menej dostali zelenú, konzervatívna Európa sa zatiaľ statočne bráni. Najčastejším zdôvodnením tohto postoja je obava z ohrozenia prírodnej rovnováhy, ako aj neakceptovateľné a nepredvídateľné riziko pre budúce generácie”- povedala Dr. Gabriela Sabolová, PhD. z Inštitútu vzdelávania veterinárnych lekárov.

V tejto slepej uličke hľadá moderný človek 21. storočia novú alternatívu ako sa stravovať nielen zdravo, ale najmä zodpovedne k sebe i k svojmu okoliu. Chce mať istotu, že potraviny, ktoré predloží vo forme pokrmu svojej rodine, boli dopestované na zdravom, neznečistenom území, bez použitia toxických chemikálií. Pozornosť dnešných konzumentov sa čoraz viac obracia k takzvaným biopotravinám, ktoré sú produktom ekologického poľnohospodárstva. Z historického hľadiska nie sú biopotraviny žiadnou novinkou. Prvé ekofarmy vznikli v Rakúsku ešte v roku 1924 a stali sa základňou pre rozvoj ekologického poľnohospodárstva v nemecky hovoriacich krajinách.

“Jednou zo základných zásadných podmienok ekologického poľnohospodárstva je zrieknutie sa syntetických hnojív a postrekov pri pestovaní poľnohospodárskych plodín. Biopotraviny, v súčasnosti dostupné v obchodnej sieti, môžu byť vyrobené iba z produktov ekologického poľnohospodárstva na certifikovaných a kontrolovaných plochách či chovoch. Hotové výrobky, ktoré sú vyrábane oddelene od bežnej potravinárskej produkcie, môžu obsahovať nanajvýš 5 percent zložiek pochádzajúcich z tradičnej poľnohospodárskej výroby. Nulový obsah geneticky modifikovaných organizmov je samozrejmosťou”- zdôraznila odborníčka na výživu.

Ekologicky dopestované ovocie a zelenina si zatiaľ hľadá svoju cestu k spotrebiteľom zvyčajne prostredníctvom neziskových ekologických organizácií, ktoré vytvárajú priame prepojenia medzi ekopestovateľmi a konzumenti. Zrejme však nepotrvá dlho a aj v našich obchodoch si budeme môcť podobne ako to je v starých členských štátoch EÚ, vybrať medzi konvenčnými zemiakmi a zemiakmi v biokvalite. Ekologicky dopestované zemiaky budú menšie, drsnejšie, akési menej vzhľadné. Rozdiel bude aj v ich chuti - najlepšie to bude vedieť posúdiť ten, kto ochutná plátok surového zemiaka potretý olejom a jemne osolený. Ekozemiak bude chrumkavý, lahodný ako mladý hrášok. Zvyšky chemikálií použitých vo forme postrekov na dopestovanie konvenčného zemiaka budú svojho konzumenta nepríjemne štípať v ústach.

“Hádam každý z nás uprednostní sýtočervenú šťavnatú paradajku dopestovanú v lete vo vlastnej záhrade, pred zelenooranžovou paradajkou, ktorú si môžeme kúpiť v supermarkete uprostred zimy. Rozdiel medzi týmito dvoma potravinami nie je len vo vzhľade a chuti, ale najmä v kvalite. Nuž, každý z nás si zaslúži konzumovať čo najkvalitnejšie potraviny, naše zdravie za to predsa stojí ”- povedala Dr. Gabriela Sabolová, PhD.

Malva Pokorná   |   tlačiareň
 
pošli na vybrali.sme.sk pošli do vybrali.sme.sk

Zdielať tento článok na Facebooku

 
(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovate¾ www.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: marek@box.sk tel. 0905 942 606