magyar
  polski
  deutsch

 Košice
 Prešov
 Miskolc
 Užhorod
 Rzeszów
 

 
ZAREGISTRUJ SA! 20. Oct 2017,  meniny má
Funkčné potraviny namiesto liekov.
@ Rozhovory a reportáže      Sep 28 2007 - 10:19 GMT

Myšlienka, že zdravie človeka do značnej miery ovplyvňuje jeho výživa, nie je nová. Už starogrécky lekár a filozof Hippokrates zanechal ľudstvu stručný odkaz: „Tvoja strava nech je tvojím liekom“. Často však konáme opačne – vieme, že nadmerná konzumácia údenín, mastných a slaných jedál či sladkostí nám skracuje život, napriek tomu sa ich nedokážeme vzdať. Neustály nárast civilizačných ochorení sa však stáva už celospoločenským problémom.

Myšlienka, že zdravie človeka do značnej miery ovplyvňuje jeho výživa, nie je nová. Už starogrécky lekár a filozof Hippokrates zanechal ľudstvu stručný odkaz: „Tvoja strava nech je tvojím liekom“. Často však konáme opačne – vieme, že nadmerná konzumácia údenín, mastných a slaných jedál či sladkostí nám skracuje život, napriek tomu sa ich nedokážeme vzdať. Neustály nárast civilizačných ochorení sa však stáva už celospoločenským problémom.

Zdravie a probiotika

Myšlienka vyvinúť potraviny, ktorých pravidelná konzumácia by pomáhala udržiavať dobrý zdravotný stav svojho konzumenta, sa zrodila v osemdesiatych rokoch minulého storočia v Japonsku. Svetlo sveta uzreli takzvané funkčné potraviny, ktoré majú okrem svojej výživnej hodnoty aj pozitívny vplyv na zdravie, fyzickú a psychickú výkonnosť ľudí. Sú to potraviny, ktoré pozostávajú z prirodzene sa vyskytujúcich zložiek a môžu byť konzumované ako súčasť normálnej stravy. „Možno povedať, že funkčné potraviny tvoria akýsi medzistupeň medzi bežnými potravinami a liekmi. Ich pravidelná konzumácia posilňuje obranyschopnosť organizmu a je tak vhodnou formou prevencie vzniku ochorení, ktoré v súčasnosti najviac sužujú ľudstvo. Mnohé potraviny obsahujú látky, ktoré majú veľmi pozitívny vplyv na zdravie človeka. Farbivo lykopén, ktoré sa nachádza v zrelých paradajkách, výrazne znižuje výskyt rakoviny prostaty. Izoflavóny obsiahnuté v sójových bôboch chránia organizmus pred rakovinou prsníka, žalúdka a pankreasu. Vláknina ovocia, zeleniny a celozrnných obilnín pomáha predchádzať ochoreniam čriev. Tieto potraviny patria do skupiny tradičných funkčných potravín, ktoré nevyžadujú žiadnu technologickú úpravu“- informovala Dr. Gabriela Sabolová, PhD. z Inštitútu vzdelávania veterinárnych lekárov v Košiciach.

Pri výrobe funkčných potravín sa vychádza spravidla z bežne dostupných a známych potravín, ktoré sa upravujú tak, aby sa v nich zvýšil podiel účinných látok a znížil obsah nežiaducich zložiek. Potraviny sa môžu obohacovať funkčnými zložkami, napríklad vlákninou, oligosacharidmi, fytochemikáliami, baktériami, nenasýtenými mastnými kyselinami, minerálmi či vitamínmi. Medzi prvé a doposiaľ najrozšírenejšie priemyselne vyrábané funkčné potraviny patria mliečne výrobky s obsahom probiotík.

„Probiotiká sú živé baktérie mliečneho kvasenia, napríklad Lactobacillus alebo Bifidus essensis, ktoré veľmi priaznivo vplývajú na funkciu čriev. V črevách každého z nás žije pestrá zmes rozličných mikroorganizmov, ktoré sa označujú ako „črevná mikroflóra“. Niektoré organizmy žijú v črevách neustále, iné prichádzajú hlavne s potravou. Problém nastáva vtedy, keď sa do tráviaceho traktu dostanú mikroorganizmy, ktoré sú pre človeka nebezpečné. Môžu nastať ochorenia akútne – hnačka alebo chronické – zhubné nádory. Dlhoročné pokusy s niektorými baktériami mliečneho kvasenia preukázali, že ich dostatočná prítomnosť v črevnej flóre dokáže výrazne zvýšiť odolnosť voči infekčným ochoreniam a alergiám, redukovať účinky mikroorganizmov nebezpečných pre človeka, preventívne pôsobiť pri hnačkových ochoreniach, zmierniť prejavy neznášanlivosti laktózy, pomáhať pri liečbe chronickej zápchy“, zdôraznila pani doktorka.

Pozitívne vplyvy probiotík na zdravie človeka sa stali základom pre výrobu prvých funkčných potravín – mliečnych výrobkov obohatených o baktérie Lactobacillus alebo Bifidus essensis. Ich konzumácia sa odporúča najmä deťom a starším ľuďom, u ktorých je predpoklad oslabenia prirodzenej obranyschopnosti organizmu. Jogurty s obsahom probiotík je vhodné zaradiť do každodennej stravy v priebehu alebo po ukončení liečby antibiotikami, na celkovú úpravu a regeneráciu črevnej fĺóry.

Selénové vajcia

Pre zdravie človeka je nevyhnutné prijímať denne 250-300 mikrogramov selénu. Tento minerál okrem toho, že ovplyvňuje plodnosť oboch pohlaví, zohráva dôležitú úlohu aj pri prevencii srdcovo-cievnych a onkologických ochorení. Viaceré štúdie preukázali, že v Južnej Amerike u mužov, ktorých denná dávka selénu dosahuje až 700 mikrogramov, je výskyt nádoru prostaty tridsaťnásobne nižší ako v Európe, kde je príjem selénu sotva 40 mikrogramov denne.

„Hlavným zdrojom selénu pre ľudský organizmus sú potraviny, do ktorých sa selén dostáva z pôdy. V našich zemepisných šírkach je však pôda chudobná na selén, v dôsledku čoho konzumujeme šesťkrát menej selénu ako je žiaduce. Tento nedostatok podmienil vznik ďalšej funkčnej potraviny, takzvaných selénových vajec. Zatiaľ čo bežné vajce obsahuje asi 10 mikrogramov selénu, jeho selénový variant až dva a polnásobok. Teda 25 mikrogramov. Chuťovo sú oba druhy vajec úplne totožné. Selénové vajcia možno v kuchyni používať rovnako ako bežné vajíčka", informovala Dr. Gabriela Sabolová, PhD.

V súčasnosti sa stali funkčné potraviny veľmi vyhľadávané najmä na trhoch Severnej Ameriky a západnej Európy. Každý rok narastie ich produkcia približne o tretinu. Doterajšie skúsenosti s funkčnými potravinami potvrdzujú ich jednoznačne pozitívny vplyv na zdravie konzumenta. V najbližších rokoch preto možno očakávať, že sa ponuka funkčných potravín na domácich i zahraničných trhoch dramaticky rozšíri. A možno už nie je ďaleko čas, keď lekári budú pacientom namiesto liekov predpisovať pravidelné dávky funkčných potravín.

Malva POKORNÁ   |   tlačiareň
 
pošli na vybrali.sme.sk pošli do vybrali.sme.sk

Zdielať tento článok na Facebooku

 
(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovate¾ www.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: marek@box.sk tel. 0905 942 606