magyar
  polski
  deutsch

 Košice
 Prešov
 Miskolc
 Užhorod
 Rzeszów
 

 
ZAREGISTRUJ SA! 29. May 2017,  meniny má
Putovanie za tokajským vínom I: Úrodu preriedili mrazy a deficit vlahy, no bude kvalitná.
@ Rozhovory a reportáže      Oct 19 2007 - 10:20 GMT

Nechajme slnko a ušľachtilú pleseň pracovať, potom budú cibéby...


Tokajský dom Ostrožovičovcov má degustačnú miestnosť s videoprojektorom, zmestí sa tam 50 osôb. Ak by sa degustátori rozhodli stráviť tam noc, 10 sa ich môže ubytovať.

Po jarných mrazoch a neskôr letnom deficite dažďovej vody ako keby si chcela príroda vynahradiť svoj prešľap pekným babím letom. Svahy, kde sa v tokajskej oblasti rodia vo vinohradoch ťažké strapce furmintu, lipoviny a muškátu žltého, boli po celý september i časť októbra zaliate slnečnými lúčmi. Meteorológovia až na popoludnie 18. októbra predpovedali ochladenie počasia sprevádzané dažďom i vetrom, a že mali pravdu, cítime to na vlastnej koži. Bobule hrozna tak mohli doteraz pokojne naberať na cukornatosti a tak isto mohla „popracovať“ na úrode aj ušľachtilá pleseň Botrytis cinerea persoon, bez ktorej a bez slnka by cibéby neboli. Tie sa tohto roku, ako úroda ukazuje, tvoria, a to je pre vinárov dobré znamenie, lebo sú základom na výrobu tokajských putňových vín a výberov. Vinobranie v tokajskej oblasti, ktorého začiatok vyhlásili na prvého októbra, mohlo teda pokojne začať.

Vráťme sa však asi o tri týždne naspäť. Poslednú septembrovú sobotu štyria výrobcovia tokajských vín na slovenskej strane už po tretíkrát otvorili verejnosti nielen svoje pivnice, ale aj vinárske duše i kuchyne, aby ukázali záujemcom nielen to, ako a kde sa tokajské vína vyrábajú, ale ako sa aj kultúrne pijú, čo sa k nim papká a čo by ešte na ceste za spoznávaním tohto regiónu chceli urobiť a tlmočiť to aj turistom. Prvou našou zastávkou na putovaní za tokajským vínom bola Veľká Tŕňa, kde sa výrobe tohto moku venujú manželia Ostrožovičovci. Majú tam už vybudovaný areál, v ktorom sa nachádza zrekonštruovaná výrobná hala, mechanizačné stredisko, skladové priestory a Tokajský dom s novou pivnicou.

„Mnohí ľudia vari ani nevedia, aký je tento región úžasný“, vyznáva sa zo vzťahu k tokajskej oblasti Jarka Ostrožovičová, manželka Jaroslava Ostrožoviča. A k samotnému vyznaniu snáď iba vetu: Táto rodená Moravanka asi vie, o čom hovorí. Prišla na východ Slovenska hneď po „ nežnej“ ,vyzbrojená školskými vedomosťami a okrem manžela sa zamilovala aj do tohto nádherného kraja, kde slnko nie je zahalené plášťom smogu. Krvavo sa tu rodí, derie sa vyššie a vyššie na oblohu, odkiaľ potom s hrdosťou sleduje, ako sa len jeho zásluhou začína nový deň. To je, mimochodom, jej vyznanie.

S manželom začali v roku 1990 v Slovenskom Novom Meste vyrábať svoje prvé litre tokajského. Odvtedy už ubehlo 17 rokov a spomienky na ťažké začiatky prekrývajú dosiahnuté výsledky. Ako hovorí, boli prví, ktorí z odrôd Furmintu, Lipoviny a Muškátu žltého začali v roku 1993 vyrábať ľahké, reduktívne, voňavé vína.

„Takto vyrobené vína sa naraz dali piť, neboli ťažké a človek pri nich rád strávil celý večer“.

Zdôrazňuje, že krása tokajských odrôd môže vyniknúť až po správne načasovanej oberačke a po šetrnom spracovaní, no k tomuto sa treba ekonomicky dopracovať.

„Už vyše desať rokov vlastníme technológiu na šetrné spracovanie hrozna, mali sme ako jedni z prvých na Slovensku systém riadenej fermentácie, ktorý umožňuje kvasiť mušty pri 13 až 18°C. Celý proces kvasenia riadi počítač a v praxi to znamená, že je zachovaná ovocnosť a odrodový charakter takto vyrobených vín. Ku kvalite patrí aj šetrný lis na spracovanie hrozna, preto je pre nás pneumatický lis už roky samozrejmosťou“.

Podľa nej však na úspechu má veľký, ak nie rozhodujúci podiel vlastný vinohrad.

Na tom, že sa kvalita vína rodí vo vinici, trvá aj manžel Jaroslav.

„ Pokiaľ sme boli závislí na výkupe hrozna od drobných pestovateľov na Tokaji, boli to ťažké časy. Vinohradníci chceli mať úrodu obratú už v polovičke septembra, keď sa cukornatosť hrozna pohybovala na spodnej hranici únosnosti. Stálo nás vtedy veľa prehovárania, aby dodávatelia hrozna vydržali s oberačkou až do Šimona, takmer do konca októbra“, zapája sa do diskusie.

Ostrožovičovci v súčasnosti obrábajú 35 hektárov vlastných rodivých viníc a 10 ďalších hektárov je v prvom až treťom roku po výsadbe.

„U nás nie je výnimkou, že hrozno je vo vinici ešte začiatkom decembra. Je to podľa našej potreby a najmä podľa zákona Vína“, zdôrazňuje s vážnosťou J.Ostrožovič. A ako je to vážne, hovoria výsledky: Kým na Slovensku do roku 1993 nevyrábal 6-putňový Tokaj nik, prvý sa vo vybraných obchodoch objavil práve od neho. V spomínanom roku sa Muškát žltý od Ostrožoviča objavil prvýkrát na Slovensku aj ako suché mladé svieže víno s vôňou plnej hrsti čerstvo odtrhnutého hrozna. Z tejto odrody o 4 roky neskôr vyrobili prvé likérové víno. Aby výpočet bol plný, v roku 2004 vyrobili tam prvý päťputňový tokajský výber z čistej odrody Muškátu žltého a o rok neskôr aj prvé ľadové vína z Furmintu a Lipoviny. Z úžasného ročníka 2006 práve nafľaškovali prvé slamové vína na slovenskom Tokaji.
Cieľom našej druhej zastávky bude rodinný podnik Macikovcov v Malej Tŕni.

Ladislav Kulik   |   tlačiareň
 
pošli na vybrali.sme.sk pošli do vybrali.sme.sk

Zdielať tento článok na Facebooku

 
(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovate¾ www.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: marek@box.sk tel. 0905 942 606