magyar
  polski
  deutsch

 Košice
 Prešov
 Miskolc
 Užhorod
 Rzeszów
 

 
ZAREGISTRUJ SA! 20. Oct 2017,  meniny má
Putovanie za tokajským vínom III: Chráňme historické dedičstvo našich otcov
@ Rozhovory a reportáže      Nov 16 2007 - 14:08 GMT





Od rodinnej firmy Macikovcov z Malej Tŕne sme sa vybrali k ďalším podobným pestovateľom vínnej révy charakteristickej pre tokajskú oblasť a zároveň producentom i distribútorom tokajského moku – k rodine Nagyovcov do obce Viničky. Medzi dvoma obcami nie je veľká vzdialenosť, z Malej Tŕne musíte zísť na cestu, ktorá vedie na hraničný priechod s Maďarskom a pokračujete do Slovenského Nového Mesta a Borše. Za ňou na ľavej strane cesty už vidíte vinohrady a nasledujú susediace Viničky, kde k Nagyovcom vás zavedie orientačná tabuľa. Ak cestujete železnicou, vystúpte v Strede nad Bodrogom a do susedných Viničiek sa za štvrť hodinku dostanete cez most na rieke Bodrog.

„Rodinné podnikanie sme začali takmer spolu s Ostrožovičovcami v roku 1992 a stavali sme na základoch spred tohto obdobia, veď výrobou vín sme sa zaoberali už predtým“, začína svoje vyznanie Gejza Nagy a dodáva, že prvenstvo používať u vín prívlastok tokajské v nových podmienkach patrí im. Hoci v súčasnosti sú štyria relevantní oficiálne uznávaní producenti tokajských vín na slovenskej strane, túto značku , podľa neho žiaľ, využíva vari každý, kto len chce, mnohí to aj zneužívajú. „ Nie je v tom žiadny poriadok, žiadny systém, neexistuje kontrola, ktorá by nenáležitých producentov z nášho kruhu vylúčila. Darmo sa my štyria stretávame, kde prerokúvame rôzne pre nás dôležité úlohy, keď zatiaľ niet sily, ktorá by zamedzila činnosť tým, ktorí podnikajú za našimi chrbtami a kazia na trhu nielen kvalitu našich tokajských vín ale aj naše renomé“, hovorí s trpkosťou v hlase G. Nagy.

Zlatý strapec, ako sa firma volá, hospodári na 6. hektároch viníc, zvyšok hrozna vykupujú od drobných producentov tokajských odrôd. V tomto roku spracovali do 800 metrákov hrozna, z čoho bolo do 500 hl muštu. Bolo ho menej ako v minulom, lebo aj hektárové výnosy boli nižšie ako vlani. „ Niečo nám ostalo aj zo starých zásob, veď my ich nikdy nevyprázdnime. V tokaji je to už raz tak, že putňové vína musia zrieť v pivniciach toľko rokov, koľko majú putní. To znamená, že napríklad na šesťputňové veru musíme počkať 6 rokov, kým ich dodáme na trh. Z toho vyplýva, že v porovnaní so starými zásobami dorábame podstatne menej nových vín“.

V príprave tokajského výberu – aszú Nagyovci počas našej návštevy, v polovici novembra, práve finišovali, s kvalitou i kvantitou cibéb boli spokojní. Ak by mal G. Nagy porovnať kvalitu vlaňajšej úrody s terajšou, teraz by už nevedel v prospech ktorej sa rozhodnúť. „ V septembri to ešte vyzeralo takmer beznádejne, ale prišlo daždivé obdobie, ktoré spustilo rozšírenie ušľachtilej plesne. Tak sa stalo, že nám, i tvorbe cibéb príroda v poslednej chvíli predsa len pomohla“.

Na výrobu slamového či ľadového vína má G. Nagy svoj názor. „ My nerobíme žiadne také špeciality, lebo podľa mňa sa to prieči etike Tokaja. Počul som, že sa také veci u nás robia, ale veď tokajské vína neboli azda nikdy prekrstené do iných kategórií, ani to nepotrebovali, aj bez toho majú veľa svojich vynikajúcich a ojedinelých vlastností. Sú tu predsa putňové vína od troch do šesť putní, ďalej je tu esencia a od toho sa výnimočnejšie nedajú robiť. Jednoducho, ak je k nám príroda štedrá na dobré cibéby a vo všeobecnosti dobrú úrodu, je škoda ňou ďalej mrhať. Nech s úrodou a vínom experimentujú tam, kde majú pocit, že nie je dokonalá. Nechať bobule schnúť na slame je iba obrazne povedané novým golierom na starom kabáte. Podľa mňa nám takú službu urobí príroda, slnko.
Ak porovnáva obdobie spred vyše 20 rokov so súčasným, ostatných niekoľko rokov, možno aj vďaka všeobecnému otepľovaniu, bývajú kvalitnejšie úrody. Kým v skoršom období sa dal považovať každý tretí rok za nadpriemerný, čiže za 100 rokov bývalo 33 dobrých ročníkov, ostatné roky ukazujú, že každý druhý rok je taký. „ Ale zmenil sa aj pohľad vinárov na spôsoby pestovania viniča. Pestovatelia dokážu urobiť v prospech úrody veľa už vo vinohradoch, kde spôsobmi rezu na viniči ju vedia regulovať tak, aby nedominovalo urodené množstvo, ale kvalita“ - dodáva G.Nagy.
Kým za storočnicu bolo 5 až 6 špičkových rokov, v ostatnom desaťročí sa za taký dá považovať ročník 2000, potom 2002 a aj ročníky 2006 a 2007 sú také. V tejto práci ho teší, že neostáva sám a konečne sa zobudili aj ostatní slovenskí pestovatelia tokajských vín. Odpozorovali mohutný vývoj tokajskej oblasti v susednom Maďarsku, ktorý ich prebral zo spánku a snažia sa nielen ich napodobniť, ale aj držať krok s nimi. Už badať nové vysadené hony, nové technológie spracovania úrody, rozbieha sa turizmus. Ku kultúre ochutnávky vína predsa len nesmie chýbať vhodná gastronómia i ďalšie pohostenie spojené s ubytovaním. Sám dokáže naraz prijať v lete na terase do 50 hostí, v pivnici ďalších 20, z nich zatiaľ ubytovať iba v dvoch izbách. Ale už buduje Čárdu s 8 izbami a dvoma jedálňami, z nich jedna bude v podzemí. Ďalej chystá aj prekvapenie, o ktorom zatiaľ veľa nechcel povedať, no bude to v prospech rozšírenia turistického ruchu. V tejto súvislosti mu chýba ľahší prístup k fondom z EÚ. „ Ak sa k nim naša firma nedostane, tak celú svoju činnosť budem orientovať tak, aby bola zameraná na zahraničnú klientelu, lebo do tejto stavby sme vložili všetok rodinný kapitál“, tvrdí G.Nagy.

Dušu každého vinára pohladia úspechy, ktoré získa so svojím produktom na rôznych súťažiach. Hoci G. Nagy sa ich nerád zúčastňuje, predsa je len pyšný na 4-putňový výber , ročník 2000, ktorý má zlatú medailu z Národného salónu vín.
Ladislav KULIK   |   tlačiareň
 
pošli na vybrali.sme.sk pošli do vybrali.sme.sk

Zdielať tento článok na Facebooku

 
(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovate¾ www.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: marek@box.sk tel. 0905 942 606