magyar
  polski
  deutsch

 Košice
 Prešov
 Miskolc
 Užhorod
 Rzeszów
 

 
ZAREGISTRUJ SA! 23. Aug 2017,  meniny má
V dielni husliara Ľuboslava Klesu
@ Rozhovory a reportáže      Jan 28 2008 - 11:16 GMT

Vôňa dreva a kalafúny nás vítala pri návšteve majstra husliara Ľuba Klesu v Kostoľanoch nad Hornádom. Poznáte to, niekto rozpráva od úsvitu do mrku a iný toho veľa nenahovorí, radšej sa prezentuje prácou, tvorbou. Majster Klesa je málovravný, ale o to viac sme obdivovali jeho fortieľ a nástroje, ktorým „vdychuje dušu“.

Narodil sa 4. februára 1967 v Košiciach. Pôvodne je vyučený mechanik elektroniky, pracoval v Chirane ako opravár lekárskych prístrojov. Popri zamestnaní navštevoval SOU hudebních nástrojů - Odborná houslová škola v Luby pri Chebe. Rok bol zamestnaný v Slovenskom hudobnom fonde, kde pracoval ako opravár hudobných nástrojov košického Konzervatória. Pozdejšie sa osamostatnil a vytvoril si vlastnú dielňu doma v Kostoľanoch. Je členom Cechu Husliarov Slovenska.


„K husliarskemu kumštu som sa dostal viacmenej náhodou. Inšpirovala ma poľská kniha, ktorú som si pred rokmi požičal z vedeckej knižnice. Podľa nej som skúšal zostrojiť svoje prvé husle.

Drevo - najčastejšie javor – si hľadám v lese sám. Veľký dôraz kladiem na jeho kresbu. Zo smreku robím iba vrchnú dosku, ostatné je javor. Pri stavbe huslí väčšinou pracujem s formou Stradivari.“


Majster Klesa vyrobil violy, čelá, kontrabas, spolu doposiaľ asi 65 nástrojov. Husľové dosky ladí na tónovom generátori, kde hľadá správnu frekvenciu, ktorá sa pohybuje v rozpätí okolo 340 až 370 Hertzov.

„Doska sa rozrezonuje pri vlastnej frekvencii, ja ju nenastavujem, iba si prečítam hodnoty, ak je doska tenšia, frekvencia ide dole...“ existujú aj moderné husle, ktoré nerešpektujú staré formy, znejú celkom dobre, no ide tam aj o estetiku... To všetko už vymyslené bolo, ideálny tvar je však stále rovnaký.“

Ľuboslav Klesa je zároveň aj muzikantom, hrá na kontrabas. Nedá mi neopýtať sa, aký vidí rozdiel v kvalite medzi ručne vyrobenými nástrojmi husliara a továrenskou výrobou?

„Rozdiel je v nosnosti, intenzite zvuku, v zafarbení tónu a samozrejme aj v estetike. Pri hre na obyčajný školský nástroj v sále alebo s doprovodom orchestra, zvuk má tendenciu zaniknúť. Zafarbenie zvuku je krikľavé, plechové alebo drsné...“

Ako dlho trvá výroba huslí, kontrabasu?

„Robím naraz viac nástrojov, napríklad dve husle robím asi tak tri mesiace, kým sa dopracujem k ‘bielemu‘ nástroju. Potom ešte lakujem... možno dva mesiace, je to individuálne. Závisí to aj od laku. Ako podklad používam zahustený ľanový olej, potom som pracoval s liehovým, propolisovým lakom, teraz však skúšam kombinovaný - éterický a ľanový olej.“

Ak si sám pripravujete materiál - drevo, akým procesom samotný materiál musí prechádzať?

„Smrekové drevo nechávam vo vode aspoň dva mesiace, potom ho narežem na klíny, nechám dobre presušiť. Nesmie splesnivieť, potrebuje pohyb vzduchu – prievan a nesmie byť na priamom slnku.

Možno použiť aj staré vysušené drevo, ktoré už nemá rastové napätie, pretože schne dlhé roky, ale nevýhodou je, že staré drevo má svoju životnosť a vekom stráca pružnosť.

Hmatník, podbradník a strunník kupujem ako hotové segmenty z ebenového dreva.“


Prečo originál Stradivari husle sú takmer nezaplatiteľné, drahé, vzácne a nenapodobniteľné?

"Určite, kvalitatívne boli vynikajúce. Že prečo? To by som aj ja rád vedel . Boli krásne esteticky, aj zvukovo. Nie je tajomstvom, že mnohí súčasní majstri husliari robili pokusy ‘za plentou’, porovnávali a posudzovali zvuky rôznych nástrojov. Vždy z toho vyšli najlepšie ‘stradivárky’. Toto tajomstvo skúmalo mnoho odborníkov, no na nič zásadné neprišli… skúšali to aj s meracími prístrojmi…”

Aj vy určite skúšate všelijaké pracovné postupy, pre zvýšenie kvality zvuku, prišli ste na nejaké „finty“ pri ich tvorbe?

Žiaden nástroj nie je taký istý, jednak, aj drevo používam rôzne, za vyše dvadsať rokov som vyskúšal všeličo a ešte skúšať budem...

Z dielne odchádzame spolu s huslistom Júliusom Baloghom, ktorý skúšal zvuk majstrových huslí. Bol nadšený a pre nás, laikov stretnutie znamenalo skutočné obohatenie hudobných zážitkov a nesmelé nazretie do „kuchyne“ majstra, ktorý celým svojim snažením a prácou „vdychuje nástojom život a dušu.

Želáme majstrovi Ľubovi Klesovi pevné zdravie, veľa chuti do ďalšej tvorivej práce, mnoho úspechov a spokojných muzikantov.

Jana Markov

Foto: autorka   |   tlačiareň
 
pošli na vybrali.sme.sk pošli do vybrali.sme.sk

Zdielať tento článok na Facebooku

 
(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovate¾ www.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: marek@box.sk tel. 0905 942 606