magyar
  polski
  deutsch

 Košice
 Prešov
 Miskolc
 Užhorod
 Rzeszów
 

Nenechajte si ujsť prednášku ´Bylinky a naše zdravie´

Dúšok lahodného čaju poteší telo i dušu
@ Kultúra -> Oznamy      Feb 03 2005 - 07:23 GMT


Warning: file(/home/marek/cassovia/news/03022005/INDEX): failed to open stream: No such file or directory in /raid/cassovia/photoset.inc.php on line 25
( Krajské osvetové stredisko v Košiciach – tlačová správa) -- Krajské osvetové stredisko v Košiciach pripravilo na 10. februára nielen pre milovníkov pitia čaju ozajstnú lahôdku. O 17-tej hodine sa v priestoroch Galérie KOS na Hviezdoslavovej ulici 7 vďaka fytoterapeutke RNDr. Oľge Bodnárovej prenesieme do sveta, v ktorom sa tomuto lahodnému moku venuje zaslúžená pozornosť. Prednáška ´Bylinky a naše zdravie – rozprávanie o čaji a jeho liečivých účinkoch´ bude prepojená s diskusiou a návštevníkov čaká i prekvapenie v podobe ochutnávky.

História tohto populárneho nápoja siaha do roku 2737 pred naším letopočtom a jeho objavenie sa pripisuje čínskemu cisárovi Šen Nungovi. Štvrtkové popoludnie sa však bude viac ako minulosti venovať fytoterapii, zberu liečivých bylín, rozdeleniu čajov a zásadám ich správnej prípravy.
„Čaj je potešenie z nebies, pravé bohatstvo prírody, utišujúci liek, záruka zdravia, poradca štátnikov, panenská láska, nektár múz a nápoj lásky,“ povedal P. A. Motteux a o tom, že ani zďaleka nepreháňal, sa budete môcť na vlastnej ´koži´ presvedčiť pri záplave informácií, z ktorých vás mnohé zaručene prekvapia.

„K láske k bylinkám ma viedla už moja mama, ako malá som nikdy ani nebola chorá a občas som veru aj ľutovala, že si nemôžem od školy oddýchnuť,“ prezradila O. Bodnárová, ktorú veľmi teší, že sa čoraz viac mladých ľudí venuje rituálom pitia čaju, pričom využívajú maličké čínske konvičky, keramické i porcelánové misky a zároveň povyšujú akt pitia tohto teplého nápoja z obyčajného zaháňania smädu na čosi vyššie a vznešenejšie. Podľa jej slov sa nedá presne definovať, čo by sa pri príprave čaju určite robiť nemalo. Je to veľmi špecifické v závislosti od druhu, tak napríklad pri príprave zeleného čaju musíme nechať vodu prevrieť, trochu vychladnúť a až tak ho zalejeme, pričom sa odporúča lúhovať len veľmi krátko. Čierny čaj sa zalieva vriacou vodou, lúhuje sa dlhšie a kvalitné druhy sa môžu zalievať aj viackrát.

„Aj keby sa pri príprave čaju radšej nemali používať kovové sitká, lebo negatívne reagujú s čajom a ovplyvňujú chuť, znesiem tento prehrešok ľahšie, ako keď si niekto dá do čaju cukor,“ dodala fytoterapeutka.

Keďže pitie čaju nie je len pôžitok, ale najmä liek, pripravovaná prednáška sa zameria i na prevenciu a liečbu rôznych ´neduhov´, ktoré vo väčšej či menšej miere trápia každého z nás. „Každá choroba začína na duchovnej úrovni. O žiadnom čaji sa určite nedá povedať, že je zázračný a keď ho vypijete trikrát, bude všetko v poriadku. Súčasťou fytoterapie je popracovať na sebe na duchovnej úrovni, na očiste svojich myšlienok, nevyhnutnosťou je očistiť svoje telo od toxínov, dodržiavať pitný režim. Potom sa napríklad aj alergia dá zvládnuť.“

Pokiaľ túžite preniknúť do filozofie umenia pitia čaju, ktoré mnohí označujú za ´umenie usmievať sa vo vnútri ticho, ale o to prenikavejšie´, Krajské osvetové stredisko v Košiciach vás všetkých srdečne pozýva.


Andrea NITKULINCOVÁ   |   tlačiareň
 
pošli na vybrali.sme.sk pošli do vybrali.sme.sk

Zdielať tento článok na Facebooku

 
(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovate¾ www.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: marek@box.sk tel. 0905 942 606